Persepsi dan Strategi Pelajar bukan Arab Terhadap Penggunaan Novel dalam Pembelajaran Bahasa Arab - Safian, Nursafira Lubis; Ashari, Mohamad Zulfazdlee Abul Hassan; Mustapha, Nik Hanan (Issues in Language Studies, 2022)
Novel Arab merupakan sumber yang boleh dimanfaatkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) bahasa Arab. Walau bagaimanapun, novel jarang ditampilkan sebagai bahan bantu mengajar bagi meningkatkan penguasaan bahasa Arab dalam kalangan pelajar bukan Arab kecuali untuk pengkhususan Pengajian Kesusasteraan Arab. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti persepsi pelajar bukan Arab terhadap penggunaan novel dalam pembelajaran bahasa Arab. Kajian ini turut meninjau strategi yang digunakan oleh pelajar ketika menggunakan novel semasa mempelajari bahasa Arab. Kajian kualitatif ini melibatkan temu bual dengan sepuluh orang pelajar yang mempelajari kursus Teks Prosa Arab di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Dapatan kajian yang dianalisis secara tematik menunjukkan persepsi pelajar yang positif terhadap penggunaan novel Arab dari segi penguasaan kosa kata, gaya bahasa dan kemahiran bahasa. Selain itu, terdapat juga respons yang negatif dari sudut kekurangan motivasi, ketiadaan minat dan kekurangan pendedahan tentang novel Arab. Namun demikian, kepelbagaian strategi yang digunakan mampu memberikan kesedaran pelajar tentang kepentingan dan kelebihan novel Arab dalam pembelajaran bahasa Arab. Beberapa cadangan dikemukakan bagi mengintegrasikan kesusasteraan dengan linguistik agar pembelajaran bahasa Arab menjadi lebih berkesan dan berpusatkan pelajar menerusi pendekatan baharu.